2013. június 12., szerda

Kávépörkölés típusai avagy milyen színűre pörköljük a kávénkat

A kávépörkölés célja, hogy a fogyasztásra alkalmatlan csontszerű nyers kávészemek szerkezetét  melegítéssel megváltoztassuk és a pörkölés közben lejátszódó különféle kémiai és fizikai folyamatok révén előcsalogassuk a magokban rejtőzködő csodálatos ízeket, aromákat, és illatokat.

Aki vásárolt már pörkölt kávét az észrevehette hogy a különféle kávék más színekben  pompáznak, a világos barnától egészen a már szinte feketés olajos barnáig.

Magyarországon általában a középbarna Bécsi , a sötétbarna Francia, és a már szinte feketés árnyalatú mély sötétbarna Olasz pörkölési fajták ismertek, de ennél jóval szélesebb skálán mozog a különféle pörkölési típusok besorolása.

Az alábbi táblázat némi segítséget nyújt, hogy pörkölés közben sikeresen beazonosítsuk a pörkölés aktuális fázisát. 



Ahogy azt a táblázatban is láthatjuk a pörkölés közben folyamatosan változik a kávé savtartalma, aromája, a cukrok karamellizációjának következtében az édessége és testessége.

A bécsi pörkölésnél határozott savas ízvilág párosul a kellemes aromákkal. A kávészemek világos barnák és felületük száraz.

A francia pörkölésnél a savas ízek már csak nagyon halványan vannak jelen és az intenzív aromák mellett már megjelenhetnek az enyhe kesernyés ízek. A kávészemek felülete száraz de már kisebb olajfoltokkal tarkított is lehet.

Olasz pörkölés esetén a kellemes aromákat már elhalványítják az egyre erőteljesebbé váló keserű  ízek. A kávészemek felülete olajos.  

Magyarországon elsősorban a francia pörkölés a közkedvelt, de kísérletezzünk bátran és keressük meg a saját ízlésünknek megfelelő változatot!

Jó kis móka hiszen nem csak a különféle kávéfajtákat ismerhetjük meg, de egy adott fajtából is számos ízvilágot állíthatunk elő.   Ez az egyik nagy előnye az otthoni házilagos kávépörkölésnek!


Francia pörkölésű mexikói Tapachula kávészemek



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése