Aki vásárolt már pörkölt kávét az észrevehette hogy a különféle kávék más színekben pompáznak, a világos barnától egészen a már szinte feketés olajos barnáig.
Magyarországon általában a középbarna Bécsi , a sötétbarna Francia, és a már szinte feketés árnyalatú mély sötétbarna Olasz pörkölési fajták ismertek, de ennél jóval szélesebb skálán mozog a különféle pörkölési típusok besorolása.
Az alábbi táblázat némi segítséget nyújt, hogy pörkölés közben sikeresen beazonosítsuk a pörkölés aktuális fázisát.
Ahogy azt a táblázatban is láthatjuk a pörkölés közben folyamatosan változik a kávé savtartalma, aromája, a cukrok karamellizációjának következtében az édessége és testessége.
A bécsi pörkölésnél határozott savas ízvilág párosul a kellemes aromákkal. A kávészemek világos barnák és felületük száraz.
A francia pörkölésnél a savas ízek már csak nagyon halványan vannak jelen és az intenzív aromák mellett már megjelenhetnek az enyhe kesernyés ízek. A kávészemek felülete száraz de már kisebb olajfoltokkal tarkított is lehet.
Olasz pörkölés esetén a kellemes aromákat már elhalványítják az egyre erőteljesebbé váló keserű ízek. A kávészemek felülete olajos.
Magyarországon elsősorban a francia pörkölés a közkedvelt, de kísérletezzünk bátran és keressük meg a saját ízlésünknek megfelelő változatot!
Jó kis móka hiszen nem csak a különféle kávéfajtákat ismerhetjük meg, de egy adott fajtából is számos ízvilágot állíthatunk elő. Ez az egyik nagy előnye az otthoni házilagos kávépörkölésnek!
Francia pörkölésű mexikói Tapachula kávészemek
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése